Scenete Evanghelizare

 

1. Un singur Mantuitor, un singur Mijlocitor

2. Mantuitorul nascut de Craciun

3. Povestea celor doua Pietricele

Spune oamenilor in mod creativ desre Isus si speranta Mantuirii. 


Fragmente:

1. Un singur Mantuitor, un singur Mijlocitor

Sceneta pentruevanghelizari potrivita in mediul ortodox. 

Sumar:  Doua persoane cauta iertare la o cruce. O a 3a vine si le ofera alte solutii pentru pacatul lor. Dar tot ce incearca ei este in zadar si se reintorc la cruce si la Isus. Poate fi urmata de mesaj de Evanghelizare.

SCENA I 

In scenă e o cruce de lemn simplă şi 2 persoane (de preferat bărbat şi femeie) stau îngenuncheate privind spre ea, mimând rugăciunea. 

Intră o a treia persoană care se plimbă în jurul lor, îi priveşte curios şi îi întreabă:

Persoana 3--Ce faceţi aici , oameni buni? Ce căutaţi? Ce aşteptaţi?

Ei răspund în cor:

Persoana 1 si 2--Iertare! Mântuire!

Persoana 3--- De unde? De la crucea asta goală? Dar ce credeţi că e aşa de simplu? 

Persoană 1 – Dar pe ea Isus a murit pentru păcatele noastre.

Persoană 3 – I-auzi la ei! Ce treabă să aibe El cu păcatele voastre? Asta a fost demult, pentru evreii de atunci. Nu văd nici o legătură între crucea aia şi mulţimea voastră de păcate. (spre sală) Auzi la ei, vor mântuire! Ia mai bine luaţi uneltele astea, mergeţi şi ajutaţi prin sat, faceţi pomeni, milostenii, plătiţi pe la biserici, ţineţi posturi, canoane şi poate cu astea o să vă mântuiţi.

 (le dă o mătură, o sapă etc. Ei ies întristaţi.) 

SCENA 2

 Persoana 1 si 2 intră în scenă trişti, cu haine zdrenţuite, obosiţi. Îngenunchează iar în faţa crucii şi se roagă, plâng 

Persoana 3 (furioasă):

--Iar voi aici? Acum ce mai vreţi? De ce pierdeţi vremea în faţa lemnului ăsta de foc? Aţi făcut ce v-am spus?

Persoana 1 si 2 în cor:

-- Am făcut, întocmai am făcut. Dar păcatele noastre, cine ni le iartă? Cine ne mântuieşte? Tot păcătoşi am rămas. 

Persoana 3 (încurcat, scărpinăndu-se în creştet):

-- Tot păcătoşi? Dar ce-aţi vrea, să fiţi sfinţi după tot ce-aţi făcut?

 ..........................................................................................

2.Mantuitorul nascut de Craciun

Sumar: este o sceneta de evanghelizare care poate fi jucata in preajma Craciunului pentru tineri necrestini sau tineri cu probleme. Este o adaptare dramaturgica a poeziei crestine Inelul de C. Ioanid. Un trecator intalneste doua fete prostituate si le spune Evanghelia, cine este Cel care s-a nascut de Craciun si le poate salva. 

Fata 1: Geny tu nu visezi nicioadata o altfel de viata? Una in care sa nu mai traiesti in pacat, impovarata, nestiind daca vei gasi iertare vreodata la oameni sau la Dumnezeu?

Fata 2: Te-ai facut religioasa de cand ti-au inghetat creerii aici pe strada... Sau magia asta a Craciunului te-a cuprins si pe tine? Povestea cu stelute, ingerasi, un plod facut din flori intr-o iesle...  doar nu crezi astfel de prostii! De ce sa-l amestecam pe Dumnezeu in asta?  Si daca ar exista, sigur nu-i pasa de cineva ca noi... 

(scoate o tigara nervoasa si se chinuie sa o aprinda dar tremura si chibritele i se sting)

Intra un domn cu palton lung, cravata, o biblie in mana.

Domnul: V-am auzit ce vorbiti si vreau sa va spun ca nu aveti dreptate. Dumnezeu exista si este interesat de persoane ca voi si de toti care au greutati pe umerii lor. De aceea a fost trimis Isus sa se nasca de Craciun, ca sa aduca oamenilor mantuire..

Fata 2- Nenea, zi ca vrei o ora cu noi si nu stii cum sa ne spui. Nu te rusina, e criza, noi acceptam oricat si orice valuta. Pari fara familie... esti singur de Craciun? Noi suntem companii ideale. 

Domnul- Nu asta urmaresc, in nici un caz. Vreau doar sa va spun povestea Craciunului, sa va dau speranta. 

Fata 1- Ce speranta poti sa-mi dai tu mie? Am facut pacate grele, un “sfant” ca dumneta poate nici nu-si imagineaza. Nu te uiti la noi ce suntem?  Oamenii reactioneaza in doua moduri cand ne intalnesc- sunt ca noi si atunci vin in mocirla noastra sau pasesc  cu scarba mai departe, ne ocolesc. Tu din ce tabara esti?

Domnul – Eu nu sunt din niciuna. Nu sunt interesat de ce oferiti voi dar nici nu va pot condamna, pentru ca nici Isus al meu nu a facut-o. 

Fata1- Stai, stai, dar ce legatura are bebele din iesle cu prostituate ca noi, cu mantuirea omenirii? Ce poate face un prunc, cat ar fi el “divin”?

Domnul- Pruncul din iesle nu era doar un prunc ci insusi fiul lui Dumnezeu. A crescut  si si-a dus la implinire misiunea pentru care a fost trimis sa se nasca in trup de om. Am niste prieteni cu mine care va pot ajuta sa aflati povestea dragostei lui pentru cei pierduti.  

Actul II

Intra mai multi tineri imbracati neglijent dar ca in timpurile noastre, tip rokeri, cu blugi rupti, tricouri cu cranii etc. Au lanturi la maini si picioare. Sunt adusi in scena de oameni imbracati in negru care au in mana bice. Tinerii au sticle cu bautura, tigari, seringi mimand ca se drogheaza, ca beau, petrec si lalaie ceva manele.  

Domnul si cele 2 fete se dau pe margine, se aseaza pe o banca si privesc. 

Povestitorul la microfon: (poate citi, ceilalti mimeaza)

În ritm de lanţuri greu zornăitoare, 

treceau în cântec sclavii prin cetate. 

O lungă ceată de spinări zebrate, 

treceau prin colb ca marfă de vânzare. 

Însângeraţi şi duşi cu aroganţă, 

se legănau ca un talaz în spume. 

Toţi fără Dumnezeu şi fără nume, 

fără popor şi fără de speranţă. 

Dar toţi nepăsători şi puşi pe glume... 

Pauza in care cei din grupul tinerilor glumesc, se imping, beau, schimba de la unii la altii sticlele, seringa...O fata dintre ei imbracata modern, machiata strident si coafura in stilul Emo, se trage putin deoparte si se aseaza jos. Are cercane mari si machiajul insirat pe fata. Se uita cu dispret la grupul din care a iesit, apoi isi ia fata in maini si priveste in gol trista. Din cand in cand se uita la lanturi cu atentie si isi cuprinde fata in maini si plange. 

..................................................................  

3. Povestea celor doua Pietricele

Sceneta de Evanghelizare pentru copii, dar poate fi jucata de copii sau tineri si pentru alte grupe de persoane neevanghelizate. Se poate folosi si in tabere. Este despre scopul vietii, valoarea noastra si locul pentru care am fost creati si cat de usor le putem pierde pentru o falsa libertate.

Doua fetițe îmbrăcate în rochițe albastre deschis, strălucitoare, superbe. Alături alți copii îmbrăcați în negru și gri sau culori pestrițe, haine obișnuite. Stau toți ghemuiți unii lângă alții. Se poate pune pe fundal sunet de izvor. 

ACTUL I

Povestitorul: Două pietricele, cam de mărimea unei castane, zăceau în prundişul unui vesel pârâu de munte. Se aflau laolaltă cu celelalte pietre de acolo, unele mai mici, altele mai mari, dar erau diferite de toate celelalte, pentru că erau albastre. Când bunul soare le dezmierda cu razele sale, ele străluceau de parcă ar fi fost două bucăţi de cer căzute pe pămint. Cele două pietricele ştiau că sunt cele mai frumoase dintre toate celelalte aflate în pârâu şi să lăudau de dimineaţa până seara: 

Piatra 1: (spre celelalte pietre) Noi suntem copiii cerului! 

Piatra 2: Păstraţi distanţa voi pietre obisnuite! Noi avem singele albastru! Nu avem de-a face cu voi!

Povestitorul:

De fapt erau două pietricele insuportabile şi arogante, care işi petreceau zilele gândindu-se numai la ceea ce s-ar fi întâmplat cu ele când cineva avea să le descopere. 

Piatra 1: Desigur vom fi puse intr-un colier impreună cu alte pietre preţioase, aşa cum suntem şi noi. 

Piatra 2: Vom fi pe coroana reginei Olandei sau în inelul prinţului din Tara Galilor. Ne aşteaptă o viaţă frumoasă: case luxoase, baluri, petreceri. Vom ajunge pină la capătul lumii!

Povestitorul:

Intr-o bună dimineaţă, pe când razele soarelui se jucau pe luciul apei cristaline, un om s-a aplecat, şi-a intins mina şi a cules cele două pietricele albastre. Cele două pietricele erau nespus de fericite

(intra un adult uitandu-se in jur. Le vede pe cele doua pietre. le ia de mana si iese cu ele)

Piatra 1: Ura! Am plecat! Ce timpuri bune ne aşteaptă!

Piatra 2: Suntem cele mai norocoase pietre din lume. 

SCENA II

 Pietrele ies, la fel cele obisnuite. Intra alti copii cu rochite stralucitoare de diverse culori- rosu, verde, galben. Adultul le adduce pe cele albastre langa ele Stau toate ghemuite. 

Povestitorul:

Pietrele noastre albastre nu aşteptau decât ca visurile lor să se transforme in realitate. Au fost puse intr-o cutie, împreună cu alte pietre colorate. 

Piatra 1: Răminem aici pentru puţin timp, frumuseţea şi valoarea noatră va fi vazută curând.

Piatra 2: Da, ne asteapta bijutierul! Crezi ca locuieste departe? 

Povestitorul:

Totuşi lucurile au fost altfel decât bănuiseră. Mai tirziu, o mină le-a luat şi le-a aşezat cu necuviinţă pe un zid, in mijlocul altor pietre, pe o suprafaţă de ciment foarte lipicioasă. 

..............................................................

Cum pot să cumpăr?

Puteți intra în posesia unei scenete în schimbul unei donații pentru lucrarea din India de 20 ron/sceneta folosind datele de mai jos:Pentru persoanele dinafara României, se poate dona și online cu cardul folosind Paypal. Click pe butonul de mai jos!

 

© 2015 RoMedia Crestin

Please publish modules in offcanvas position.